През 1682 г. най-популярният руски цар Петър I става цар на

...
През 1682 г. най-популярният руски цар Петър I става цар на
Коментари Харесай

На този ден: Избухва Преображенското въстание на българите в Одринска Тракия

През 1682 година най-популярният съветски цар  Петър I става цар на Русия .
Прочетете още
Петър I Алексеевич е последният цар на Руското царство (1682 – 1721) и първият император (1721 – 1725) на Руската империя от династията Романови. До 1696 година официално ръководи дружно със своя полубрат Иван V. Петър Велики организира политика на рационализация на съветската страна, а териториалното уголемение по негово време я трансформира в една от главните европейски сили. Затова е именуван още Петър Велики.

От ранни години демонстрира интерес към науките и задграничния метод на живот. Петър Велики първи от съветските царе прави дълготрайно странствуване в страните на Западна Европа. При завръщането си през 1698 година Петър развива огромни промени в съветската страна и публичните порядки. Едно от основните достижения на Петър I е забележителното уголемение на територията на Русия в Прибалтийския район след успеха във Великата Северна война, която му разрешава да одобри през 1721 година купата император на Руската империя. Четири години по-късно Петър I умира, само че основаната от него страна продължава интензивно да се разраства в продължение на целия 18 век.


Цар Петър I

През 1743 г.  влизат в деяние първите правила на бокса , направени от Джек Броунгтън.

През 1868 г.  френският астроном Жул Жансен открива хелия , до момента в който проучва хромосферата на Слънцето по време на цялостно слънчево затъмнение.

През 1903 година  избухва Преображенското въстание на българите в Одринска Тракия . Именно на 18 август бойните дейности стартират, оповестена е Странджанската република. Освободени са Василико (днес Царево), Ахтопол и други по-малки селища в Странджата, а турските елементи са изтласкани към Малко Търново и Лозенград.

Въстанието стартира в Серския революционен окръг на 27 септември (нов стил) 1903 година – Кръстовден. Сражения се водят съвсем по цялата територия на Серския революционен окръг. В тях дружно вземат участие Яне Сандански, кап. Стоянов, полковник Янков. Борбата сближава някогашните съперници от ВМОРО и ВМОК и те с обединени сили работят против турския войник.

Писмо на основния щаб в Битолски революционен окръг до българското държавно управление от 9 септември 1903 година

Турското държавно управление хвърля големи сили за потушаването на въстанието в Македония и Одринска Тракия като изпраща 350-хилядна армия. Въстаниците последователно изчерпват своите сили. Султанът регистрира това и на 6 септември афишира, че кръвопролитията ще бъдат прекъснати, в случай че Великите сили принудят България да се откаже от поддръжката на въстанието. Турция трансферира отговорността върху софийското държавно управление. Великите сили, основно Русия и Австро-Унгария, с ноти до българското държавно управление го принуждават да не се намесва в спора. Външните министри на двете империи създават реформен проект. Мюрцщегските промени (по името на града, където се срещат граф Ламздорф и граф Голуховкин) плануват омиротворяване на региона и предоставяне някои права на народностите в империята.

На 17 септември щабът на въстанието изпраща молба до български виновни фактори да разгласят война на Турция. При съществуващата интернационална конюнктура България няма нито сили, нито опция за действителна помощ. Всички публични пластове в страната без значение от своите разнообразни схващания съчувстват на въстаниците и оказват морална и материална помощ. Освен възпиращите предизвестия на силите българското държавно управление доста добре схваща, че и прилежащите страни няма да останат безучастни при възможна интервенция. Главната причина за сдържаното държание си остава икономическата и военната уязвимост. Това се осъзнава и от ръководителите на организацията.

През 1920г.  в Съединени американски щати е разрешено на дамите да гласоподават . Това остава с 19-а корекция на Конституцията на Съединени американски щати. 

През 1949г. е  учредена огромната немска компания за спортни артикули Адидас . Тя учредена от Адолф Даслер, а любопитно е, че брат му Рудолф е основател на най-големия съперник на Адидас - Пума. И до през днешния ден Адидас е най-големият в света производител на спортни артикули. 

През 1964г.  МОК отстранява ЮАР от присъединяване в XVIII летни олимпийски игри  заради политиката на апартейд на държавното управление.

От 2012-а година се отбелязва  Международния ден на бездомните животни . Чества се от 1992 година по Предложение на Международното сдружение за правата на животните (ISAR) през третата събота на август.



От 1996г. в  България се празнува Ден на миньора . Това се случва в деня на Успение на св. Йоан Рилски, който е настойник на миньорите. Празнуват и геолозите, и служащите от енергийно-суровинния бранш.

Днес е и  Международният ден на морските фарове

Рожден ден чества полският режисьор  Роман Полански , актьорите  Робърт Редфорд  и  Крисчън Слейтър , както и италианската футболна легенда  Джани Ривера



Роман Полански 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР